Vaasan vankilan kristillinen kuntoutusosasto on vangeille tärkeä

Vaasan vankilan sisällä on toiminut kristillinen päihdekuntoutusosasto vuodesta 1999 lähtien. Yli kymmenen vuoden ajan osastolle on voinut hakea maamme kaikista vankiloista. Tällä hetkellä on menossa yhdestoista kurssi ja osastolle on valittu hakemusten perusteella neljä miestä.

Vankilan johtaja Taina Nummela on seurannut osaston toimintaa johtajan ominaisuudessa kolme vuotta ja hänellä on asiasta varsin selkeä mielipide.

– Kristillinen osasto on erittäin tärkeä osa meidän vankilaamme. Osasto on olemassaolonsa aikana osoittanut niin henkilökunnalle kuin vangeille, että rikos- ja päihdeongelmista on mahdollista toipua. Mielestäni osasto myös nostaa meidän profiiliamme tässä maassa, Nummela vakuuttaa.

Hänen mielestään osastolla on käytössä hyväksi havaittu ja testattu ohjelma, joka antaa tukea kaikille elämänalueille myös hengelliselle. Tämä puoli puuttuu tyystin muista päihdeohjelmista. Myös kurssin puolen vuoden pituutta hän pitää sopivana.

Osastolla aamusta iltaan yhdessä

Vaasan kristillinen päihdekuntoutusosasto eroaa muista vankilaosastoista siinä, että osastolla on käytössä yhdessä laaditut säännöt, joiden toteutumista ja noudattamista valvotaan yhdessä. Päivät aloitetaan ja päätetään rukouksella. Vangit syövät yhdessä tekemänsä päivällisen saman pöydän äärellä ja kaikki ongelmat ratkotaan myös yhdessä.

Puolen vuoden kuntoutusjakso viedään läpi lähes kokonaan vankilan oman henkilökunnan voimin. Toki osastolla käy myös vierailevia luennoitsijoita, mutta päävastuun kantaa vankilan oma henkilökunta.

Vaikka työ kuormittaa henkilökuntaa kurssin aikana kovasti, ei kukaan osaston toiminnasta vastuussa olevista haluaisi jättää tätä osaa työstään pois. Heistä on palkitsevaa nähdä, kun vangit menevän elämässään eteenpäin.

Kaikki neljä kristillisellä päihdekuntoutusosastolla olevaa miestä tuntee tehneensä oikean ratkaisun hakeuduttuaan toukokuun lopussa päättyvälle kurssille. He ovat kiitollisia saamastaan mahdollisuudesta. He ovat laatineet itselleen sopivan selviytymispolun, jota on tarkoitus seurata kurssin päätyttyä.

Ilkka Partanen
 

Tietokulma 

Vaasan vankilassa toimivan osaston syntymiseen ovat vaikuttaneet Sakari Pihlaja ja Vesa Mäkeä sekä Vaasan vankilan silloinen johtaja Pekka Innilä, joka oli alusta lähtien perustamisen kannalla.

Aikaisempia uutisia aiheesta

14.12.2010 
Kylmäkoskella tehtiin vankilahistoriaa

26.1.2010
Rikosseuraamuslaitos on rikosseuraamusalan uusi viranomainen
 

21.1.2010 
Kan ry perusti Riihimäen vankilaan kristillisen kuntoutusosaston

6.11.2009 
Tutkimus: Vankeuden aikainen päihdekuntoutus tukee rikosurasta luopumista
 

3.4.2009
Vankiperhetyön verkosto vetosi lapsiasiavaltuutettuun
 

25.1.2008
Uusi Internet-palvelu tukee vapautuvia vankeja
 

21.8.2007
Nuorten vankien lukumäärä on vähentynyt merkittävästi
 

29.9.2006
Vankeinhoidon uudistuksessa korostuu yksilöllisyys
 

29.6.2006
Kristillinen vankila- ja kriminaalityön kansainvälinen verkosto ottaa mallia Suomesta
 

9.6.2006
Vankilasielunhoitajat olivat huolissaan voimavarojen vähentymisestä