Ohita valikko
Kaksi naista katsoo eteen ylös samaan suuntaan

Seitsemän vuoden sykli

Itävaltalainen filosofi Rudolf Steiner on sanonut, että ihmisen elämä rytmittyy seitsemän vuoden jaksoihin.
JAA

Omassa elämässäni olen monesti huvittuneena todennut, että pienet ja isommat käännekohdat ja uudet alut ovat – sattumaa tai ei – noudattaneet tätä Steinerin teorian sykliä. Näin huomaan tapahtuvan myös Peliklinikan elämässä.

Melko tarkalleen seitsemän vuotta sitten Peluuri pakkasi tavaransa ja suuntasi kohti Kaisaniemeä.

Perillä Kaisaniemenkadulla alettiin luoda jotakin aivan uutta, Peliklinikka -nimen saanutta monitoimijakokonaisuutta.

Kunnianhimoinen tavoite oli tuoda järjestötoimijat, kunnat ja valtio yhdessä tuottamaan ja kehittämään pelihaittoihin liittyviä palveluita. Peluurin osalta tämä merkitsi sitä, että siitä tuli monitoimijakokonaisuus monitoimijakokonaisuuden sisällä. Sininauhaliiton info- ja tukipiste Tiltti puolestaan rakennettiin alusta saakka osaksi Peliklinikan kokonaisuutta, samoin kokonaisuuden kolmas merkittävä palvelu, Helsingin ja Vantaan asukkaille suunnattu kuntarajat ylittävä hoito.

18.5.2017 eli seitsemän vuotta aloittamisesta Peliklinikan kokonaisuus juhli tupaantuliaisia uusissa tiloissa Helsingin Hakaniemessä. En voi sanoa, että matka olisi kaikin puolin ollut helppo. Emme ole päässeet pelkästään nauttimaan synergiasta ja yhteisen kokonaisuuden lisäarvosta.

Matkaan on mahtunut paljon ihmiselämän alkutaipaleelle tyypillistä perusasioiden opettelua.

Rudolf Steinerin mukaan ihmisen elämän ensimmäisen seitsemän vuoden aikana keskeistä on yksilöllisyyteen kasvaminen. Peliklinikalla olemme olleet perusasioiden äärellä opetellen vastaamaan kysymyksiin, kuten keitä me olemme ja mihin me kuulumme.

Organisaatiot ja toiminnat eivät voi sulautua toisiinsa täysin unohtaen taustaansa. Täytyy ymmärtää samaan aikaan oma yksilöllisyytensä ja kuulumisensa isompaan kokonaisuuteen tai kokonaisuuksiin. Molempien rakentamiselle ja vahvistamiselle täytyy olla tilaa. Tämä on hyvä pohja myös Peliklinikan kokonaisuuden identiteetille. Terve kokonaisuus koostuu terveistä ja itsensä tuntevista osasista.

Entä tulevat vuodet? Steinerin mukaan toisen seitsenvuotiskauden alkaessa ihminen on fyysisesti täynnä voimaa ja kyky havainnoida ympäröivää maailmaa kehittyy.

Peliklinikan uudet toimivat tilat ovat osa kokonaisuuden fyysistä iskuvoimaa.

Analogiaa voi hakea Steinerin oppeihin myös siinä, että kun Peliklinikka tässä hetkessä tuntee itsensä, vapautuu kokonaisuudella enemmän energiaa ulospäin suuntautumiseen. Sille on juuri tässä hetkessä erityinen tilaus.

Peliklinikan toimintakentällä tapahtuu parhaillaan suuria muutoksia, kun sotea rakennetaan ja arpajaislakia uudistetaan. THL valmistelee sosiaali- ja terveysministeriölle kokoamassaan asiantuntijaryhmässä ehdotusta rahapelihaittojen ehkäisevän ja korjaavan työn järjestämiseksi tulevaisuudessa.

Seitsenvuotiskausia on edessä toivottavasti useita.

Mari Pajula
yksikön päällikkö
Peluuri
​Peliklinikka
mari.pajula@peluuri.fi
@pajula_mari