Ohita valikko
Kaksi naista katsoo eteen ylös samaan suuntaan

Ihmisen puolella

En ole vielä tavannut alkoholistia tai huumeriippuvaista, joka olisi aloittanut juomisen tai aineiden käytön tullakseen riippuvaiseksi.
JAA

Päihteiden käytöllä tavoitellaan positiivisia vaikutuksia kuten rentoutumista, mielihyvää, ahdistuksen ja masennuksen lievittymistä ja lukemattomia muita asioita. Niitä myös saadaan, koska käyttö jatkuu.

Jossain vaiheessa päihteet alkavat hallita ihmistä, käytön antamia positiivisia asioita on entistä vähemmän ja haittoja entistä enemmän.

Kukaan ei tahallaan tee itsensä kannalta haitallisia päätöksiä.

Taustalla on aina syitä ja päätöksiä, jotka on tehty parhaalla käytettävissä olevalla tiedolla ja kokemuksella. Siitä huolimatta edelleen törmää käsityksiin siitä, että päihderiippuvuus on ihmisen omaa syytä. Nämä asenteet heijastuvat päihdeongelmaisten kohteluun yhteiskunnassamme valitettavan usein.

Päihdeongelmasta voi toipua monella eri tavalla

Ensimmäinen huumeidenkäyttäjien terveysneuvontapiste avattiin Helsingissä huhtikuussa 1997. Samoihin aikoihin mahdollistui myös opioidiriippuvaisten korvaushoito. Päihdeongelmasta toipumiseen on useita eri tapoja eivätkä kaikki yrittäjät onnistu raitistumaan. Siitä huolimatta jokainen on oikeutettu inhimilliseen kohteluun, toivoon ja hyvään elämään.

Joskus tavoitteeksi riittää kärsimyksen lievittäminen tai hengissä pysyminen.

Motivaatio ja kyky raitistumiseen voi syntyä myöhemmin tai olla syntymättä. Haittoja vähentävällä päihdetyöllä on suuri inhimillinen, sosiaalinen ja taloudellinen merkitys. Se ei kuitenkaan riitä. Jokaisella pitää olla myös mahdollisuus toipumiseen ja toivoon.

Suomalainen kuntouttavan päihdetyön traditio on rikas, moniarvoinen ja monikanavainen. Jotkut toipumisohjelmat perustuvat vertaistukeen ja yhteisöllisyyteen, toiset yksilöllisyyteen ja ammattilaisten tukeen.

Useimmissa hoito-ohjelmissa vertaistukea ja ammattityötä myös yhdistetään. Toipumiseen on useita kanavia ja niin pitää olla jatkossakin.

Toipumisen avaimet ovat kuntoutujalla, ei työntekijällä

Mielenterveystyön puolella on uutena ajattelutapana leviämässä Toipumisorientaatio (Recovery), jonka perusajatus on, että ihminen voi elää hyvää ja arvokasta elämää sairaudestaan huolimatta.

Työntekijöiden tehtävänä on liittoutua kuntoutujan kanssa löytämään väyliä hyvään elämään. Usein tuloksena on myös osallisuuden vahvistumista ja kuntoutumista, sillä toipumisorientaation keskeisenä tavoitteena on kuntoutujan vastuunotto omasta elämästään.

Toipumisorientaatiossa työntekijä ja kuntoutuja uskovat, että kuntoutujalla itsellään on eväät hyvään elämään.

Työntekijän ja vertaistuen tehtävänä on luoda toivoa paremmasta huomisesta. Ilman rakkautta ei olisi uskoa eikä toivoa.

Jaakob oli huijari, Pietari oli äkkipikainen, Daavid oli pettäjä, Nooa oli juoppo, Joona juoksi Jumalaa pakoon, Paavali oli murhaaja ja vainoaja, Gideon oli epävarma, Tuomas epäilijä. Martta murehti, Elia oli oikukas, Mooses änkytti, Sakkeus oli lyhyt, Abraham vanha ja Lasarus kuollut.

Siitä huolimatta Jumala käytti heitä kaikkia ja uskoi heihin, antoi toivoa ja rakasti heitä. Samalla tavalla jokaisessa ihmisessä on jotain hyvää ja arvokasta, josta ottaa kiinni, jos sen vain pystyy näkemään.

Sininauhaliitto jäsenyhteisöineen on ihmisen puolella.

Teemu Tiensuu
toiminnanjohtaja
teemu.tiensuu@sininauha.fi
@TeemuTiensuu